FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

GRADOVI LUDVIKA BAVARSKEGA – CHIEMSEE

Komentiraj

Objavil/a saskia 31.03.2013 ob 19:23 pod ..., BAVARSKA, DOPUST in IZLETI

Le kdo si ne želi videti pravljičnega gradu Ludvika Bavarskega Neuschwanstein? Res fascinanten grad, ki krasi računalniška namizja, koledarje in puzzle… Poleg pravljičnega gradu si je Ludvik II Bavarski dal zgraditi še palačo na jezeru Chiemsee in dvorec Linderhof, vse seveda na Bavarskem.

Zato smo se konec avgusta tudi mi odločili za ogled južne Bavarske. Ker so si gradovi kar daleč narazen (nam najbližji je na Chiemsee, Linderhof je nad Garmischem, Neuschwanstein pa še nekoliko bolj zahodno) smo si tokrat ogledali samo palačo na otoku jezera Chiemsee in okolico jezera. Ostalo pa kdaj drugič…

CHIEMSEE (jezero)

Pot do Salzburga nam je že kar domača, zato je 2 uri vožnje hitro minilo. Do Chiemseeja je bilo še pol urce dlje. Za izhodišče smo si izbrali kraj Prien saj od tam najbolj pogosto vozijo trajekti, imajo pa tudi dovolj veliko parkirišče. Ob 11h smo bili tako že na ladji na poti na najbližji otok HERRENISEL. Karta za trajekt »Insel-rund-fahrt« za 2 odr. in en otrok do 15 let je bila 20,50 € (družinska za več otrok 22,60€), ogled Herrenchiemsee-ja se plača dodatno.

Na otok smo pripluli zelo hitro. Pred blagajno začuda ni bilo gužve, ogled »royal palace« pa smo imeli ob 12:15 v angleščini. Ogled je voden klasično, fotografiranje prepovedano (kakšen ukraden posnetek z mobilcem bi bil možen ampak zakaj le??). Vstopnina za odrasle 8 €, mladina do 18 let prosto. Nekaj fotografij je objavljenih na uradni strani

Nekaj o zgodovini in Ludviku II. Bavarskemu.

Zgodovina me ne zanima kaj dosti, gradovi še manj. Z ogledom kraljevske palače sem naredila izjemo, saj je Ludvik grad dal sezidati kot kopijo francoskemu Versaillu in zunanjost ne kaže bogastva notranjosti. Zunanjost je preprosta, bogatijo jo vrt z razkošnimi fontanami.

Ludvik II. Bavarski (1845-1886) v zgodovini ni bil pomemben kralj. V času njegovega vladanja (kralj je postal z 18. leti 1864-1886) ni imel vidnejše zgodovinske vloge. Je imel več problemov sam s sabo. Leta 1869 si je dal zgraditi dvorec Linderhof, v katerem je tudi bival. Istega leta je začel graditi tudi pravljični grad Neuschwanstein, ki je ostal nedokončan in v katerem je bival le kratek čas.

Leta 1878 je pričel z gradnjo palače Herrenchiemsee na otoku Herreninsel. Njegov navdih je bil francoski sončni kralj Ludvik XIV in palača v Versaillesu. Tudi palača Herrenchiemsee je ostala nedokončana, saj je prej bankrotiral. Opremljeno je bilo samo levo krilo (ali pa desno?) in še to ne v celoti. Kralj je bil za tiste čase čudak. Sicer inteligenten a nedružaben, preveč samotarski. Umetnik, ki je gradil palače v katerih ni živel in sobane v katerih ni prebival. Ogledali smo si spalnico v kateri nikoli ni spal, jedilnico v kateri je jedel sam in plesno dvorano v kateri nikoli ni bilo zabav. Ogromno denarja je porabil za dekoracijo sob, posamezen kos so delali tudi po več let. Modra spalnica s stekleno kupolo spominja na Luno. Po zgledu Sončnega kralja naj bi se poimenoval kot Lunin kralj. Danes bi bil zagotovo priznan dizajner, v 19 stoletju pa so ga proglasili za norega in mu le nekaj dni pred tragično smrtjo odvzeli prestol.

Muzeja in samostana na otoku Herreninsel si nismo ogledali. Po otoku je speljanih več »dolgočasnih« krožnih poti in sploh je bilo prevroče za kaj več kot do bifeja. Po ohladitvi smo ujeli trajekt na otok Fraueninsel.

Chiemsee meri skoraj 80 km2 (Blejsko 1,45 km2, Bohinjsko 3,3 km2) Ima tri otoke: Herreninsel, Fraueninsel in Krautinsel. Tretji je nepozidan in dostopen le z lastnim prevozom (jadrnic je več kot kjerkoli drugje).

Fraueninsel je lušten otok, vsekakor vreden ogleda. Na otoku je še vedno delujoč samostan in nekaj restavracij. Videti je bilo kar nekaj plažic in žal mi je bilo, da nismo s seboj prinesli dekce in košare z malico, bi bil prav prijeten piknik. Malce smo posedeli na obali in se nato odpravili na vrt ene od gostilnic. Za kosilo smo si privoščili solatni krožnik, kajti večerjati smo imeli namen v hotelu. Pot nazaj je bila preko pristanišča GSTADT, ki ga nismo ogledali saj gre za turističen kraj s hotelčki in penzioni. Začelo se je oblačiti, pot so nam krajšali preleti galebov.

PRINZREGENT, Marquarstein (nočitev)

Naporno bi bilo na Chiemsee iti samo za en dan in bi se morali zvečer utrujeni vrniti domov. Zato smo se odločili, da dvakrat prenočimo v penzionu po zmerni ceni. Cene na Bavarskem so v primerjavi s sosednjo Avstrijo višje. Preko Bookinga sem rezervirala sobo 10 km od jezera, kjer smo dobili B&B za 100 € / noč / 2+1 osebo. Penzion PRINZREGENT (v Marquarstein-u) ima sicer samo 2*, zasluži si vsekakor 3*. Hrana za zajtrk je bila res raznolika, tudi izbirčni smo se najedli. Večerja ni bila vključena v ceno, ker pa so bile vse mize zasedene smo sklepali, da se tu dobro je. In res je bilo tako, tudi drugi večer nismo iskali drugje. Cena glavne jedi (meso, krompir in solata) je bilo okrog 12€.

Naslednji dan pa na impresivni, 1838 m visok Wandelstein… KLIK

Več slik na https://sites.google.com/site/izletipookolici/chiemsee-in-okolica

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “GRADOVI LUDVIKA BAVARSKEGA – CHIEMSEE”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !