FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

PTICE POZIMI

Komentiraj

Objavil/a saskia 24.02.2013 ob 16:43 pod ..., PTICE in ostala perjad

Ptičjo krmilnico imamo na vikendu. Pravijo, da je treba ptice krmiti redno vsak dan, saj se drugače zmedejo in ne prihajajo redno. No, naše ptice so vzgojene drugače, hrano dobijo vsako soboto in to očitno vedo. Na žalost so zelo boječe in jih lahko fotografiram samo skozi kuhinjsko okno.

SINIČKE so najbolj pogoste obiskovalke krmilnice. Več vrst jih je:

VELIKA SINICA (Parus major) je najštevilčnejša in največja vrsta siničk, saj meri do 15 cm. Samec in samička sta si zelo podobna, razlikujeta se po velikosti, samček ima tudi bolj izrazito prečno črno črto po trebuščku.

MALA SINICA oz. MENIŠČEK (Periparus ater) je dosti manjša in nekoliko spominja na veliko sinico, le barve ji manjkajo.

PLAVČEK (Cyanistes caeruleus) je zelo podoben veliki sinici, nekoliko manjši (12-13 cm) a nezamenljiv saj ima lepo modro kapico.

MOČVIRSKA SINICA oz. MUSA (Parus palustris) nekoliko spominja na malo sinico, vendar je manj pisana in ima bleščečo črno kapico. Z močvirjem nima veze, živi v mešanih gozdovih. Zamenljiva je z gorsko sinico, ki ima daljšo mat-črno kapico in se nahaja predvsem v višjih legah.

ČOPASTA SINICA (Lophophanes cristatus) je še ena manjših siničk, ime je dobila po razpoznavnem čopku na glavi.

DOLGOREPA SINICA (Aegithalos caudatus) je zelo drobčkana a z repom meri 15 cm, od tega je rep dolg 8-9 cm. Ima zelo kratek kljun in ji sončnična semena ne dišijo. Raje ima manjša semena in loj. Ena redkih siničk, ki se pogosto prehranjuje v skupini.

Nekoliko manj pogosti gostje na mojem vrtu so ščinkavci:

ŠČINKAVEC (Fringilla coelebs) je lepih barv, medtem ko je ščinkavka bolj dolgočasna sivorjava. Meri okrog 15 cm.

ČIŽEK (Carduelis spinus) – tudi tu je razlika med spoloma več kot očitna. Je rumeno-zelen z medlo-črno čepico, samička pa ima bolj svetel progast trebušček. Nekoliko manjši ptiček, okrog 12 cm.

ZELENEC (Carduelis chloris) – po obliki in velikosti nekoliko spominja na ščinkavca, po barvi pa na čižka. Jaz ju ločim, ker zelenec nima črne kapice in ima močan kljun.

LIŠČEK (Carduelis carduelis) – je ena najbolj pisanih ptic, z značilno rdečo liso čez oči pa je nezamenljiv.

Po deblu pa skakljata dva:

BRGLEZ (Sitta europaea) je edini ptič, ki pleza po deblu z glavo navzdol. Pogosto ga je videti v paru.

DOLGOPRSTI PLEZALČEK (Certhia familiaris) in kratkoprtsti plezalček sta si zelo podobna. Dolgoprsti ima daljši zadnji krempelj in bolj izrazito nadobrvno liso.

Za konec pa še:

TAŠČICA (Erithacus rubeculaje), izrazita samotarka saj se ne mara se družiti z drugimi taščicami. Le kdo je ne prepozna?

Zgodilo pa se je tudi, da se je v večjo ptičjo hišico “naselila” veverica. Del semen je pojedla, del pa jih zakopala v vrtu, kjer so pomladi zrastle sončnice.

V veliko pomoč pri prepoznavanju in poimenovanju ptic so mi bile strani:

http://www.gnezdilnice.si/index.php?path=ptice

http://www.ptice.si/index.php?option=com_wines&Itemid=45

http://www.naturephoto-tone.com/

 • Share/Bookmark
 
4 odgovorov na “PTICE POZIMI”
 1. mweiss - 25.02.2013 ob 10:46

  Lep zbirka! :)
  Moja gospodična jih hrani vsak dan, zato je pri nas »zasedba« dokaj podobna. Obiščejo nas še družinica kosov, veliki detel, drozg, zadnji teden pa opažamo še škorce, ki jih pozimi običajno ni bilo. Stalnica pa so vrabci, ki jih pri tebi začuda ne vidim.
  Velika posebnost je taščica, ki se okoli naše hiše smuka že 2-3 leta. Tako se je »udomačila«, da moji gospodični je skoraj iz roke.

 2. larch - 28.02.2013 ob 10:56

  Lepo.
  pri nas pa so v ptičji hiški vsi ptiči opisani tukaj poleg njih pa še vrabec in grlica.

 3. saskia - 28.02.2013 ob 19:47
  saskia

  Vrabčkov pa res nimamo. Mogoče, da zaradi bližine gozda in lege na 800 m/m. Sem pa dodala sliko veverice, ki je prihajala pred 2 leti kar pogosto in kradla semena pticam.

 4. Boris - 20.04.2014 ob 16:38

  Čudoviti posnetki!!!

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !