FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

Po Beljaški alpski cesti na Dobrač (Avstrija)

Komentiraj

Objavil/a saskia 15.09.2012 ob 20:15 pod ..., AVSTRIJA, DOPUST in IZLETI

Dobrač se mi je vedno zdela neugledna gora vidna takoj, ko smo se pripeljali čez Koren. Naključje pa je hotelo, da sem jo videla še z druge, lepše strani. Najraje imam hribe, ko se lahko čimvišje pripeljemo in v Avstriji je za take pohodnike odlično poskrbljeno. Če niso zgradili zobate železnice ali gondole pa imajo alpsko cesto. Tako je tudi nad Beljakom. Beljaška alpska cesta vodi skoraj pod vrh gore Dobrač in ima vmes več urejenih postankov z razgledom. Seveda je potrebno plačati cestnino (14 €/avto), kar je v Avstiji povsem običajno in je tudi zagotovilo, da je cesta v odličnem stanju. Beljaška alpska cesta je opremljena z 11. parkirišči (P1-P11) na katerih so urejene razgledne točke.

Najprej smo se ustavili na P2 (862 m/m) z razgledom na Villach in okoliška jezera.

Na P4 (1020 m/m) naj bi videli Karavanke naše Julijce. Naj bi…. ker je bilo precej vrhov v oblakih. Nič hudega, tudi tu imajo panoramsko karto.

Na P6 (1483 m/m) sta dve zanimivi točki:

1.) Alpski vrtovi – ljubitelji apskih cvetic smo si to morali ogledati. Pa smo bili malce razočarani, kajti skoraj vse namreč cveti spomladi.

2.) Razgledna ploščad – le kako bi šlo pri avstrijcih brez adrenalinske razgledne ploščadi?? Ploščad leži nad 400 m globokim prepadom, ki je nastal s podorom gore ob potresu leta 1348. Odlomilo naj bi se jo 150 mio m³ materiala. Področje se imenuje Rdeča peč oz. Rote Wand

Parkirišče pod Dobračem. Vrh Dobrača je 2167 m/m. Iz parkirišča je to uro in pol hoje v breg po ovinkasti in trdi makadamski poti. Nikar pozabit palic!

Do TV stolpa je še nekako šlo, predvsem zaradi fotografiranja, saj se stolp pokaže tik pod vrhom. Čisto na vrh pa nisem zmogla zaradi velikega žulja… Če bi vedela, da je tik za stolpom čudovita planinska koča, potem bi zagotovo šla še malce naprej. Žal pa je koča povsem skrita.

Ob povratku nas je spremljala megla, kar je bilo pravzaprav tudi lepo.

več fotografij tukaj: https://sites.google.com/site/izletipookolici/dobratsch

  • Share/Bookmark
 
En odgovor na “Po Beljaški alpski cesti na Dobrač (Avstrija)”
  1. chef - 16.09.2012 ob 09:43
    chef

    Reče se Beljak!

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !