FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

FUERTEVENTURA – 3.

Komentiraj

Objavil/a saskia 13.08.2012 ob 19:56 pod ..., DOPUST in IZLETI, KANARSKI OTOKI, ŠPANIJA

Danes nekaj na temo “PLAŽE na Fuerteventuri”

Fuerteventura je prevetren puščavski otok, nerodoviten in malo poseljen, obkroža ga 150 čudovitih peščenih plaž na 340 km dolgi obali. Predvsem so to plaže z zlato rumeno mivko, le nekaj malega je črnih plaž. SONCE, MORJE, PLAŽE IN VETER so tako značilnost otoka, ki je priljubljen tako pri ljubiteljih vodnih športov kot sta surfanje in kajtanje, kot pri dopustnikih, ki iščejo predvsem mir in sprostitev.

Peščina na severu otoka je nekaj posebnega. JANDIA (polotok na področju na J-JV otoka) pa je najbolj prepoznavna prav po čudovith plažah. Najbolj znana je 20 kilometerska peščena plaža PLAYA DE SOTAVENTO (predvsem po zaslugi kite in surf centrov Rene Egli). Nasproti nje se na severu polotoka nahajata PLAYA DE COFETE in PLAYA DE BARLOVENTO, ki pa sta dosegljivi predvsem po morju.

Tale slika je iz kataloga www.rene-egli.com:

V tednu, ko smo bili tu, je bila laguna žal suha. Morje jo zalije glede na luno do 1 m visoko (tabela je objavljena na njihovi internetni strani) in zagotovo je pogled takrat lepši. Večji problem na tem področju je veter, ki je pihal vsak dan od 6-7 boforov (pod 5 najbrž nikoli ne pade) kar je omogočalo kajtanje in surfanje le najboljšim.

Nekaj utrinkov s pohajkovanja po tem delu plaže Sotavento:

Z avtom na jug otoka

Za ogled južnega dela smo si vzeli cel dan. Pa ne zato, ker bi bilo toliko za videti. Ogledali smo si samo Morro Jable in tam ostali na celodnevnem kopanju. Vse ostalo področje Jandie nam je bilo nedosegljivo, saj poti znotraj narodnega parka Jandia niso asfaltirane. Zavarovalnica ne krije poškodb nastalih na neasfaltiranih cestah in nismo upali tvegati. Zato si najlepše plaže Cofete nismo niti ogledali.

Bili smo presenečeni nad izgradnjo avtoceste, ki je predstavljala večji del 20-25 km dolgega odcepa od Costa Calme do Morro Jable. Zakaj jo gradijo ravno na najbolj odročnem področju otoka ne vem; drugod po otoku so ceste zavidljivo lepo asfaltirane, nikjer pa ni avtocest.

MORRO JABLE je bila nekoč majhna vasica stisnjena v soteski “barranco del Ciervo”, danes pa je poseljena s hoteli in apartmaji, restavracijami in vsem, kar paše zraven turističnega naselja. Je edini večji kraj povsem na jugu polotoka Jandia. Pokrajina pripada Narodnemu parku de Jandia. Pravzaprav je to naravni rezervat na 140 km2 s čudovito pokrajino in redkimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Da je vse še bolj nedostopno je tu še najvišji vrh otoka, 807 m/m visok Pico de la Zarza.

Najlepše kar Morro Jable ponuja je čudovita plaža s kristalno čistim morjem. Pika na i pa je posedanje v kafiču ob promenadi z razgledom na to plažo in mimoidoče sprehajalce.

Za konec pa še najlepši opis otoka, ki sem ga našla na www.marcopolo.si:
Gole rjave gore, puščavske kamnite ravnine, nič zelenega, nič dreves le kaktusi in pritlikavo grmičevje, ki ga objedajo posamezne koščene koze… to je kar boste videli na poti po otoku. Tu lahko najdete svoj mir, srčnost prebivalstva in lepoto narave. Nikjer v Evropi ne boste našli lepše, svetlejše in tako dolge čudovite mivkaste plaže, kot je na tem vzhodnem kanarskem otoku.
Če želite občudovati raznoliko vegetacijo, odkrivati kulturne spomenike in se sprehajati po razburljivih promenadah potem Fuerteventura ni pravi kraj za vas. Če pa želite biti očarani z sanjskimi plažami, če ljubite morje in uživate v vodnih športih, če vam je všeč prvobitnost in vam osebni prostor pomeni več kot pisano, gosto in napolnjeno počitnikovanje, pa boste na Fuerteventuri gotovo odkrili svoj raj. Neskončne bele in zlato peščene plaže obljubljajo dopust kot iz slik.

… SE NADALJUJE …

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “FUERTEVENTURA – 3.”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !