FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

FUERTEVENTURA – 2.

Komentiraj

Objavil/a saskia 21.07.2012 ob 19:29 pod ..., DOPUST in IZLETI, KANARSKI OTOKI

SEVERNI DEL FUERTEVENTURE (MAXORATA)

Kanarski otoki so vsekakor zanimivi za dopustovanje poleti. Čeprav sezona traja celo leto je špica v juliju in avgustu saj so takrat temperature dosti nižje kot v Sredozemlju (in pri nas). Pa še kopanje v morju je v tem času nekaj povsem običajnega.

Teden dni počitnic je malo in zelo hitro mine. A bi bilo preveč enolično ostati na plaži pred hotelom in se samo sončiti in kopati. Cenovno je bilo na Fuerteventuri vse dražje, kot na Tenerifah, tako je bilo tudi pri najemu avtomobila. Za 2 dni smo rentali Focusa (90 eur + bencin po 1€ za liter) in si en dan ogledali severni del in drugi dan južni del otoka.

Enostaven a uporaben zemljevid Fuerteventure:

Podrobnejši zemljevid z reliefeom najdete NA TEJ STRANI

cestne razdalje OD COSTA CALME DO:
CORRALEJO = 95 – 100 km
PUERTO DE ROSARIO = 65-70 KM
LETALIŠČE = 62 km
MORRO JABLE = 25 km

IZLET NA SEVERNI DEL OTOKA smo pričeli v Costa Calmi in se ustavili v Pajari, Betancouriji, La Olivi in na končnem cilju v Corraleju. Pot ima sicer slabih 100 km in zelo lepo asfaltirano cesto a je polna ovinkov in marsikje ne dopušča največje dovoljene hitrosti 90 km. Nekaj postankov smo naredili tudi na cestnih odsekih z oznako “panoramablick”, sicer pa smo se vozili turistično lep počasi.

Costa Calma – La Pared = 7,5 km.
Tu je bil načrtovan prvi postanek, La PARED je meja med severnim (Maxorata) in južnim (Jandia) delim otokom, njena značilnost so obsežne sipine. Plaža na jugu (p. del Vejo Rey) ima zlato mivko, na severu (p. de la Pared) pa črno. V kraju se nismo ustavili, saj je bilo ob glavni cesti slabo označeno kje se zavije, nazaj se seveda nismo vozili.

Pared – Pajara = 23 km
Najlepši del otoka se mi je zdel gorati predel okrog Pajare. Gole a vseeno čudovite gore vulkanskega izvora so v jutranjem soncu nudile čudovit pogled. “PAJARA je stara vasica s cerkvijo iz leta 1684, je najlepša vas na otoku, senčna, cvetoča in urejena.” To sem prepisala in turističnega vodiča. V resnici pa … neko selo, nič posebnega.

Med Pajaro in Betancurijo vodi panoramska pot, pravzaprav je to 16 km ovinkov. Glede na to, da na cesti ni bilo dosti prometa ti ovinki niso bili problematični in je bila to ena lepših poti.

BETANCURIA je bilo davno nekoč glavno mesto otoka. Danes je to zelena oaza sredi čudovito puste pokrajine, vas v kateri se je čas ustavil. Vas o kateri v vodičih ne piše nič lepega, nam pa je bila všeč, mogoče tudi zato ker smo ravno tu našli čudovit barček.

Betancuria – La Oliva = 33 km
Na poti do La Olive je vasica TEFIA, z značilno rekonstrukcijo tradicionalne otoške kmečke hiše. Smo si jo ogledali kar od daleč. Bolj so me fasicinirali mlini na veter, ki naj bi jih bilo na otoku veliko, jaz pa nisem videla še nobenega. In ko sem zagledala prvega sem bila prepričana, da bo tudi edini. Se je bilo treba zapeljati do njega, narediti fotko in … potem jih je bilo videti še veliko…. Sem mislila, da bo tako kot s kozami (o tem kasneje).

LA OLIVA – je upravno središče najsevernejše občine otoka (Fuerteventura ima 6 občin). Značilnost kraja je ruševina Casa de los Coronelos (hiša polkovnikov) iz 18 stol. Od 1709 je bil kraj vojaško središče otoka. Prijetna vasica je menda priljubljena turistična izletniška točka. Leži pod vulkanskih stožcem Montana de Escantraga (529 m/m), imenovano tudi Volcan de la Oliva. 16 km (20 min) iz Corraleja.

La Oliva – Corralejo = 17 km
CORRALEJO na severu otoka je priljubljen pri britanskih turistih (medtem kot imajo Nemci za svoje področje na polotoku Jandia). Turistično naselje je nastalo okrog majhnega trga in pristanišča, kar je tudi edino vredno ogleda. Ostalo pa… kockaste hiše in preveč prometa. Mesto Corralejo me je razočaralo, upala sem, da bodo sipine izpolnile moja pričakovanja.

Iz Corraleja vozi trajekt na sosednji otok Lanzarote. Le 3 km pa je oddaljen otok LOS LOBOS. Ožina El Rio med Fuerteventuro in Los Loboso je bogata z vodnim življenjem, mali raj za potapljače in izlete z glass-bottom ladjico.
LOS LOBOS je neposeljen otoček, naravni rezervat, otok miru in čiste neokrnjene narave. Tu živijo le redke rastlinske in živalske vrste, prilagojene na veliko slanost saj na otoku le redko pade dež. Otoku so dali ime tjuljnji (lobos del mar), ki so v preteklosti tu domovali.

Največja značilnost tega področja so sipine v narodnem parku Parque Natural de las Dunas de Corralejo z 10 km dolgo peščeno plažo in sipinami (sipine = dunas), ki so zakonsko zaščitene in kjer je prepovedano graditi. Razen dveh hotelov, ki sta tam najbrž od prej, je vsa pozidava z apartmaji na obrobju teh sipin. Plaža na sipinah je nekaj posebnega, saj sega do kamor seže oko. Zaradi svetle barve mivke je tudi barva morja karibsko modra in je res vredno se ustaviti tukaj. Čez sipino je speljana cesta, parkira se kar ob njej.

In nazaj v Costa Calmo:

Čez sipine po panoramski cesti do Puerto del Rosario = 33 km

PUERTO DE ROSARIO (Portorož) je glavno mesto otoka. Sem prebrala, da je za turiste precej neprivlačno in zato smo se ga izognili po obvoznici speljani okrog mesta. Ker smo se po cesti mimo letališča čez pokrajino MALPAIS CHICO in MALPAIS GRANDE že peljali smo se odločili iti po cesti skozi Antiguo. V vasi se nismo ustavljali, občudovali smo pokrajino lavinih polj, vulkanskih stožcev in mlinov na veter.

Ves čas poti sem z očmi iskala koze. KOZA je namreč simbol otoka. Blagovna znamka. Ima celo spomenik. Pa sem videla 3 koze na prostosti samo prvi dan ob prihodu iz letališča in kasneje v enem zavetišču za koze ob cesti pri Gran Taralaju. Vendar smo šli ravno tam tako hitro mimo, da ni bilo možno narediti postanka. Koz naj bi bilo več kot vseh prebivalcev otoka. Ampak se očitno ne nastavljajo pred fotoaparate turistov.

Tik pred Costa Calmo smo se ustavili še na eni redkih črnih plaž na otoku. La Lajita. Tipična kanarska plažica, neprivlačna v primerjavi s Sotavento de Jandia ali Cofete.

… SE NADALJUJE z ogledom južnega dela otoka …

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “FUERTEVENTURA – 2.”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !