FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

DOMAČE TESTENINE

Komentiraj

Objavil/a saskia 13.05.2012 ob 10:47 pod ..., KULINARIKA, TESTENINE

oz. DOMAČI ŠIROKI REZANCI.

Domače testenine so zares enostavne za pripravo iz zelo okusen obrok, neprimerljiv s katerimikoli kupljenimi testeninami.

Za 2 osebi potrebujemo: 2 jajci in 20 dag ostre moke.
Za 3 osebe ali 2 zelo lačni potrebujemo: 3 jajca in 30 dag ostre moke.
Za 4 osebe potrebujemo: 4 jajca in 40 dag moke.
… itd …

V skledi moko in jajca stepam tako dolgo, da se dobro premešata in lahko nadaljujem z ročnim gnetenjem brez pacanja. Pravzaprav ne dam vse moke, sploh, če so jajca manjša je 10 dag preveč. Gnetem nekaj minut, kajti moka mora narediti tisti lepek, da testenine ne bodo razpadle. Dokler testo ne postane voljno in prožno. Da sledi moke niso vidne in se ne lepi na pult. Da je tako, kot plastelin Play-Doh.

Aja: na sol nisem pozabila. Je ni potrebno dodat niti za ščepec, ker se bodo testenine kuhale v osoljeni vodi. Lahko pa dodate pisan poper, predvsem za lepši izgled.

Kepo testa zavijem v folijo in dam počivat v hladilnik za 1 uro.

Manjšo količino (za 2 osebi) zvaljam naenkrat, večjo razdelim na 2 dela. Ročno valjanje gre malce težje od rok, treba je biti potrpežljiv pa gre. Razvaljam čimbolj natanko, kajti testenine se pri kuhanju podvojijo. Tako v debelino kot v širino. Zato so za mezinec široki rezanci dovolj široki.

Narezane testenine lahko na počakajo ali pa jih skuham kar takoj. V dovolj velikem loncu s slanim kropom se kuhajo nekaj minut, odvisno od debeline.

Česnova omaka

Medtem ko se kuhajo v veliko ponvi segrejem česnovo maslo, dodam malce olivnega olja in sveže stisnjenega česna. Samo toliko, da se maslo stopi in česen zadiši po kuhinje. Stresem odcejene testenine, pomešam in postrežem.

S tartufi

V ponvi segrejem maslo s tartufi (ki ga kupim v Italiji, pri nas ga ne dobim). Maslo je dovolj aromatično in da nežen okus po tartufih.

Pa dober tek.

  • Share/Bookmark
 
En odgovor na “DOMAČE TESTENINE”
  1. polona - 17.07.2012 ob 22:15

    super recept, hvala, sem sprobala z gobovo omako, samo rezanci niso bili tako lepi na pogled kot teli na sliki, bo drugič boljš.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !