FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

NJOKI (enostavni in zelo dobri)

Komentiraj

Objavil/a saskia 25.03.2012 ob 12:45 pod ..., KROMPIR, KULINARIKA

Recepti za njoke so si različni a hkrati zelo podobni. Idejo za “moje” njoke sem našla v knjigi Saša Veronika: Na konici noža. To ni kuharska knjiga, je le knjiga idej in nasvetov.

“Z malo vode skuhamo olupljen krompir” … za 3 lačne sem vzela 4 krompirje, jih olupila in narezala na koščke. Sorta krompirja pa… Slovenci smo ponosni na svoj krompir, ki se kao ne razkuha, ampak tak je le, če ga ne kuhamo predolgo. Vsaj moja sorta je točno taka in za njoke zelo uporabna.

“Kropir se skuha z žafranom, da dobi lepo barvo” … žafran je drag, uporabila sem kar žafraniko, malo večji kupček na dlani sem drobno zdrobila v soljeno vodo s krompirjem, zaradi vonja pri kuhi sem dodala tudi vejico žajblja. Vodo, ki je ostala od kuhanega krompirja sem kasneje uporabila za omako pri kotletu.

“Ko krompir pretlačim, dodam moko in oljčno olje, ščepec sladkorja, malo soli in jajce” … Koščki krompirja so se ravno prav skuhali, da so se še vroči fino zmečkali. Med ohlajene krompirjeve “žgance” sem dodala 2 jajčka in dobila lepo maso, kateri sem postopoma dodala toliko moke, da je sem to izredno rahlo maso lahko gnetla z roko. Preveč rahlo testo pomeni, da njoki med kuho lahko razpadejo, mora biti ravno pravšnja, da se iz nje naredi rahel svaljek debeline 2. prstov. Svaljek sem z nožem narezala na njoke in dva kar takoj vrgla v krop, da sem videla, če je testo pravo.

“Njoki so kuhani takrat, ko prilezejo na vrh osoljenega kropa, vreti ne smejo, tople njoke kar se da previdno zmešamo z omako” … Knjiga ponuja še dva nasveta za omako, jaz sem svoje kuhane njoke pobrala s penovko in jih še minutko-dve popražila na maslu s česnom, dodala sem še nekaj svežega žajblja, ki je kasneje z večino česna ostal v ponvici.

Postrežejo se lahko z dodatkom grobo mletega mešanega popra, mogoče z naribanim sirom. Po želji, vendar dodatki ne smejo “preglasit” nežnega okusa krompirjevih njokov.

foto: čisto sem pozabila naredit fotko kuhanih domačih njokov, niso bili kaj dosti drugačni od teh na sliki iz Saurisa, le malo bolj rumeni in nekoliko večji:

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “NJOKI (enostavni in zelo dobri)”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !