FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

MALTATAL OZ. DOLINA MALTA

Komentiraj

Objavil/a saskia 4.12.2011 ob 19:10 pod ..., AVSTRIJA, DOPUST in IZLETI

Konec septembra smo izkoristili lep sončen dan za izlet na drugi strani Karavank. MALTA majhen kraj na avstrijskem Koroškem ob reki Malti v dolini Maltatal. Bolj znan po akumulacijskem jezeru KÖLNBREIN STAUSEE.

Dolina reke Malte, v originalu MALTATAL, je znana tako po jezu, kot tudi po slapovih. FALLBACH je najvišji slap na Koroškem. Visok je 200 m (Boka 106, Rinka 90 in Peričnik samo 50 m).

Jezero leži na nadmorski višini 1902 m/m. Dostop je po 14 km dolgi ozki panoramski cesti, za katero smo plačali 17 € in ki je občasno enosmerna, zato je povsem običajno, če stojite pol ure in čakate na zeleno luč. Cesta je speljana po ozki dolini in skozi dva tunela, zaradi česar poteka promet delno enosmerno. Začne se pri 911 m/m in konča pri dobrih 1900 m/m. Panoramska cesta do jeza je odprta od 1. maja do 26. oktobra, od 7h – 18h.

Jez je visok 200 m in dolg 626 m. Širina betonskega zidu je skoraj 8 metrov (pri temeljih 40 m). Pogled nanj pa zares čudovit, veličasten. Sprehodili smo se čisto do drugega konca jeza od koder je razgled še lepši.

Samo ogled jeza je vsekakor premalo za dober izlet, ki ostane v lepem spominu. Zato smo se odločili za sprehod okrog 4,5 km dolgega jezera. No, imeli smo namen priti čim dlje, če ne čisto na drug konec. Vreme je bilo res ravnopravšnje. Sončno jesensko, ko ni prevroče in ne premrzlo; no na 2000 m/m bi težko pričakovali, da je prevroče. Pot je makadamska, zelo prijetna za hojo. Planinskih koč pa tudi ne manjka. Nam je uspelo prehoditi dobre četrt poti, ko smo se zaradi sumljivih oblakov nad hribi obrnili in se vrnili. Na žalost se vreme hitro menja in tudi nas je skoraj ujel dež.

Kljub temu: izlet za 5+

Slike in malce razširjeno besedilo si oglejte TUKAJ.

  • Share/Bookmark
 
En odgovor na “MALTATAL OZ. DOLINA MALTA”
  1. Marko - 4.12.2011 ob 21:33

    En velik lajk, na te kraje ,.. morem enkrat si it dol jih ogledat.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !