FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

Grad Miramare

Komentiraj

Objavil/a saskia 8.10.2009 ob 14:49 pod ..., DOPUST in IZLETI, ITALIJA

Grad MIRAMARE

 
 
 
Sončen nedeljski dan v septembru smo izkoristili za izlet na Obalo. Po dolgem času spet na italijansko, v okolico Trsta. Devinski grad smo si že ogledali, zato je bil tokrat na vrsti grad Miramare.

 

Odpeljali smo se po nam bližji italijanski avtocesti. Iz Kranjske Gore smo naredili približno 170 km, za kar smo porabili dobro uro in pol in 8,7 eur za cestnino. Dolgočasno avtocesto so popestrili motoristi, ki so se vračali iz srečanja v na avstrijski Koroški.

 

Grad je dostopen po več poteh. Avto smo pustili kar ob cesti (tako, kot vsi ostali), kajti parkirišče ob obali je za plačat. Nismo vedeli, da je vstop možen tudi skozi vhod ob glavni cesti, zato smo se spustili peš do vhoda. Nič napornega. V parih minutah smo bili na spodnjem parkirišču od koder se nam je kmalu odkril čudovit pogled na grad. Ljudi pa vse polno. Mi je bilo jasno zakaj: za ogled in sprehod po parku ni vstopnine.

 

Notranjost z bogato opremo si je možno ogledati za 4 €. Na hitro sem poletela skozenj, je res vreden ogleda – čeprav mene to sploh ne zanima. Nato smo odšli še na sprehod skozi park.
 

 

 
 
 
         
     
 
 

Kaj o gradi piše Wikipedija: http://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Miramar

 

Grad Miramar (italijansko Castello di Miramare; mira mar pomeni v španščini pogled na morje) je grad 6 km severozahodno od Trsta.

 

Grad je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški (1832-1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Načrte stavbe je naredil Carl Junker, gradnja pa je potekala med letoma 1856 in 1860. Grad naj bi prvotno imel tri nadstropja, a se je Maksimilijan, ki je gradnjo financiral iz lastnih sredstev, zaradi pomanjkanja denarja tretjemu nadstropju odpovedal. Še v času gradnje je s soprogo, Šarloto Belgijsko, živel v Castelletu, manjšem objektu v grajskem parku, kjer je Šarlota do preselitve v Belgijo živela tudi, ko se ji je zaradi moževe usode omračil um. Potem, ko je bil Ferdinand Maksimilian v Mehiki leta 1867 ustreljen, je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanov, v tridesetih letih 20. stoletja pa je v prvem nadstopju živel Amadeus Savojski, 3. vojvoda d’Aosta.

 

   

 

 

Poleg samega gradu se nahaja 22 hektarjev velik park z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilian deloma prinesel s svojih potovanj.

Danes je grad urejen kot muzej. V pritličju si je mogoče ogledati zasebne prostore Maksimilijana in njegove žene. Ker je bil Ferdinand Maksimilian navdušen pomorščak, tudi vrhovni poveljnik avstrijske vojne mornarice, je del prostorov urejen po vzoru kabine na avstrijski poveljniški ladji SMS Novara (1850). V prvem nadstropju se nahajajo razkošnejši reprezentativni prostori oz. prostori za Maksimilijanove goste in v slogu tridesetih let preurejeno stanovanje Amadeusa Savojskega.

 

Uradna stran gradu:

http://www.castello-miramare.it/

http://old.castello-miramare.it/castello_eng/orari/ora.htm

 

 foto: Saša, september 2009

http://sites.google.com/site/saskia02/grad-miramare

 • Share/Bookmark
 
9 odgovorov na “Grad Miramare”
 1. Pajko - 8.10.2009 ob 16:51

  Ful lep grad. Sem bil že parkrat tam. Prvič na ogledu, potem pa v park na kavo. Lep ambient, urejenost ipd. Na drugi strani parka pa na nek način vzgajajo kolibrije. Jih je zanimivo pogledat od blizu. Je pa draga vstopnina za ogled.
  Sicer pa je grad Miramar kraj, kjer se je vredno ustaviti ob lepem vremenu, narediti par korakov in v parku ob romantičnem vzdušju spiti pravo italijansko kavico.

 2. akvarij - 8.10.2009 ob 17:26

  Parkiraš lahko zastonj tudi v marini Grignano in od tam si “tiktak” v parku.

 3. chef - 8.10.2009 ob 18:26
  chef

  Ko je belo zares belo!

 4. kodljev - 8.10.2009 ob 20:59

  Nekaj bi bilo fanj razjasniti. Grad in park stojita na pravi slovenski obali. Spada pod katastersko občino Kontovel.Barkovlje, Kontovel, Križ in Devin so bile edine Slovenske vasi s Slovenskimi ribiči. Zemlja ob obali je pripadala slovenskim kmetom.Ribiči pa so lovili v Čupah.
  Če ste v bližini grada pejte tudi pogledat želežniško postajo in boste videli kako so kronane glave stopale na vlak.Ah še nekaj grad je postavljen pri Grljanu ker se je prestolonasledik tam zatekel pred močno burjo, Slovenski ribič pa mu je ponudil zavetje. Vsa zemlja iz parka pa je bila pripeljana z vlakom iz Štajerske ker v Grljanu ni bilo take rodovitne zemlje, kjer bi lahko posadili taka drevesa.

 5. lordwales - 8.10.2009 ob 21:43

  Bil tam…………..
  Čudovito!

 6. lordwales - 8.10.2009 ob 21:43

  Bil tam – čudovito!

 7. Chiara - 9.10.2009 ob 08:16

  Hudo lepo! Pa tudi fotke same po sebi so super… bi jih lahko za katalog prodala ;)

 8. akvarij - 9.10.2009 ob 08:51

  @kodljev, zelo zanimivo, tega nisem vedela.

 9. saskia - 10.10.2009 ob 22:25
  saskia

  Hvala za odzive, sploh tebi “kodljev”.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !