FOTO BLOG

Moje počitnice in izleti v sliki in besedi

DEVINSKI GRAD

Komentiraj

Objavil/a saskia 15.06.2008 ob 16:00 pod ..., DOPUST in IZLETI, ITALIJA

Nekaj mojih slik iz prvomajskega izleta v Devin, besedilo pa je povzeto iz internetnih strani:

2. maj 2008

https://sites.google.com/site/saskia02/devinski-grad

                                            

Devinski grad (www.castellodiduino.it) je zgrajen na kraškem grebenu, ki se vrtoglavo spušča v morje in s katerega se odpira očarljiv razgled na Tržaški zaliv, ter je zaradi tega privlačna turistična točka.

Že od daleč opazimo dva devinska gradova: čvrst in vidnejši je novi grad, tik ob njem pa, manj opazne in poraščene, ležijo razvaline starega. Slednji sega v enajsto stoletje in od celotne zgradbe lahko danes razlikujemo le obrise stražnega stolpa ter ostanke arkade, ki pričata o krvavih spopadih s Turki in Benečani.

                                             

Ponosno in trdno zavarovan na kraški skali ter čudovito zazrt navpično nad morjem se dviga novi Devinski grad. Graščina je zelo dobro ohranjena, v teku stoletij pa je bila večkrat povečana, preurejena in restavrirana. Prvi pisani dokument, ki omenja novi grad, nosi datum 1363, ko je bil prvič razločen od stare utrdbe z leta 1139.

Stolp, ki je razdeljen na več nadstropij pa je dalj časa služil kot ječa. Najlepši razgled se nam gotovo nudi iz grajskih oken: vrtoglav pogled na navpično skalovje in morje ter sugestivnen razgled na Tržaški zaliv nam dobesedno jemljeta sapo.

                          

Zgodovina gradu je vezana na družino knezov Torre e Tasso (Turn und Taxis). Devinski knezi niso bili znani le kot meceni, književniki in ustanovitelji šol, samostanov in drugih inšitucij temveč so se odlikovali tudi kot vojskovodje v nenehnih spopadih s Turki, bili so pobudniki številnih bonifikacijiskih del na Goriškem ter potrpežljivi diplomatski posredniki med Habsburškim cesarstvom ter Beneško republiko.  

Na gradu še vedno prebivajo potomci družine Torre e Tasso, kar je dodaten razlog za prisrčno in vedro vzdušje, ki vlada na tem zgodovinskem objektu, ki se bistveno razlikuje od hladne muzejske podobe večine graščin. Ponaša se z izredno bogato preteklostjo, prepleteno s krajevnimi ljudskimi pripovedmi, in je tesno povezan z zgodovino sosednjih krajev.

            

Devinski grad, ki leži le nekaj kilometrov od Trsta, izžareva edinstven romantični šarm, saj je bil v preteklosti prizorišče slavnih dogodkov ter obiskale so ga mnoge znane osebnosti.Na gradu so gostovali veliki umetniki kot na primer Strauss, Liszt, D’Annunzio, Twain ter Rilke; po pesniku iz Prage je med drugim po njem poimenovana  Rilkejeva razgledna pešpot, ki po strmi obali pelje do Sesljanskega zaliva. 

Med številnimi devinskimi gosti zasluži posebno pozornost ceški pesnik Rainer Maria Rilke, ki se je v gradu bival leta 1910. Slednji je dobesedno očaral grofico Marijo, o čemer priča tudi zajetna korespondenca med dvema. V Devinu je Rilke začel pisanje prvih elegij (zaključene leta 1923), ki jih je kasneje poimenoval Devinske elegije in jih obenem posvetil mladi grofici.


                                            

Velik grajski park (v katerem si lahko ogledamo raznobarvne gredice, posejane z najrazličnejšimi vrstami rož, ki ustvarjajo, obdane z običajnim sredozemskim rastlinjem, slikovite in očarljive igre barv), krasijo romantični drevoredi, ob katerih so razstavljeni kipi in arheološke najdbe, in pa terase ter stopnišča, ki nudijo edinstven razgled na prostranost morja.

                                                  

Obisk Devinskega gradu nudi še bunker, ki je bil med drugo svetovno vojno vklesan v pečino nad morjem. Bunker je bil s potrpežljivim delom in z veščimi obnovitvenimi posegi preurejen v mini-muzej, v katerem so hranjeni zanimivi zgodovinski predmeti. Eksponati so razstavljeni v veliki dvorani (s površino 400 m2), ki je vklesana 18 metrov globoko v skalo.

                                                

Devinski grad je vedno bolj priljubljeno prizorišče razstav, koncertov, seminarjev, filmov, slavnostnih večerij in pomembnih porok (vključno s prihodom na grad s helikopterjem)

                                               

                                              

Grad je odprt vsak dan razen ob torkih od 9.30 do 17.30 

viri: http://www.comune.duino-aurisina.ts.it/turismo/ita/castello_duino.htmlhttp://www.comune.duino-aurisina.ts.it/turismo/slo/duinoslo_info.html 

  • Share/Bookmark
 
En odgovor na “DEVINSKI GRAD”
  1. Anonimnež - 7.05.2013 ob 21:13

    haj, sva ga obiskala, naju je navdušil, zato iščem malo več informacij o njem, kljub obširni razlagi med ogledi. lp neja

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !